عادتهای غذایی عجیب دانشمندان: از نیوتنِ حواسپرت تا تسلای وسواسی!

حمید بهشتی ، نوابغ همیشه رفتارهای عجیبی دارند؛ از کار کردن تا نیمههای شب گرفته تا عادتهای غذایی عجیبوغریب. شاید باور نکنید، اما برخی از بزرگترین دانشمندان تاریخ، عادتهایی در غذا خوردن داشتهاند که یا بسیار عجیب بوده یا بهشدت بر سبک زندگی آنها تأثیر گذاشته است. از نیوتن که غذا خوردن را فراموش میکرد تا تسلایی که وسواس داشت همهچیز را قبل از خوردن محاسبه کند! آیا این عادتها به نبوغشان کمک کرده یا فقط یک ویژگی عجیب شخصی بوده است؟ بیایید نگاهی به برخی از معروفترین نمونهها بیندازیم.
آلبرت اینشتین: سادهخوری یک نابغه
اینشتین در جوانی توجه چندانی به تغذیه نداشت و خودش میگفت که خوردن برایش اهمیتی ندارد. اما بعدها، پس از مشکلات قلبی، رژیم غذایی خود را تغییر داد و تقریباً گیاهخوار شد. او باور داشت که این سبک تغذیه برای سلامت انسان و حتی بقای بشریت مفید است. جالب است که گفته میشود این تغییر در رژیم باعث شد احساس بهتری داشته باشد و روی کارش متمرکزتر شود.
اسحاق نیوتن: آنقدر غرق تفکر که غذا یادش میرفت!
نیوتن چنان در کارهای علمی خود غرق میشد که اغلب فراموش میکرد غذا بخورد. مشهور است که روزی یک دوستش را برای شام دعوت کرد و خدمتکار یک مرغ بریان روی میز گذاشت. بعد از مدتی، مهمان که خیلی گرسنه شده بود، کل مرغ را خورد. وقتی نیوتن بالاخره به میز شام آمد و فقط استخوانها را دید، با تعجب گفت: “نگاه کن وضع ما دانشمندان را! کاملاً فراموش کرده بودم که شام خوردهام!” او تا این حد در تفکر عمیق فرو میرفت که حتی خوردن و آشامیدن را نادیده میگرفت!
نیکولا تسلا: از محاسبه حجم غذا تا وسواس نظافت
تسلا معتقد بود که رژیم غذایی تأثیر مستقیمی بر تواناییهای ذهنی دارد، به همین دلیل رژیم خود را بهتدریج تغییر داد. او ابتدا گوشت قرمز را حذف کرد و در نهایت کاملاً گیاهخوار شد. همچنین از مصرف قهوه و چای پرهیز میکرد و آنها را برای اعصابش مضر میدانست. اما عجیبترین عادت تسلا این بود که قبل از خوردن غذا، حجم ظرف و میزان غذا را دقیقاً محاسبه میکرد. علاوه بر این، قبل از هر وعده غذایی، کارد و چنگالهایش را با ۱۸ دستمال سفره کاملاً تمیز میکرد! این رفتارها احتمالاً ناشی از وسواس فکریاش بود که خودش باور داشت به تمرکزش کمک میکند.
فیثاغورس: ریاضیدانِ ضد لوبیا!
فیثاغورس، نابغهی ریاضی و فیلسوف یونانی، معتقد بود که نباید لوبیا خورد! او حتی پیروانش را از لمس لوبیا هم منع میکرد. علت این ممنوعیت دقیقاً مشخص نیست، اما برخی گفتهاند که او باور داشت لوبیا باعث مشکلات گوارشی و آشفتگی ذهنی میشود. برخی دیگر هم معتقدند که این اعتقاد او بیشتر جنبهی نمادین داشته است. هر چه باشد، پرهیز از لوبیا جزئی جداییناپذیر از فلسفهی زندگی این ریاضیدان بزرگ بود!
چارلز داروین: دانشمندی که هر چیزی را میخورد!
در نقطهی مقابل فیثاغورس، داروین عاشق امتحان کردن گوشتهای عجیبوغریب بود! او در دوران دانشجویی، باشگاهی به نام “شکمپرستان” راه انداخته بود که اعضای آن تلاش میکردند گوشت حیواناتی را بخورند که کمتر کسی امتحان کرده بود. داروین در سفرهای علمیاش از لاکپشت غولپیکر گرفته تا پوما و آرمادیلو را امتحان کرد! شاید این کنجکاوی غذایی، بازتابی از ذهن کنجکاو او برای کشف ناشناختهها بود.
استیو جابز: رژیم میوهخواری و روزههای عجیب
استیو جابز، بنیانگذار اپل، در رژیم غذایی هم مثل طراحی محصولاتش سادهگرا و غیرمتعارف بود. او دورههایی داشت که فقط یک نوع غذا، مثلاً هویج یا سیب میخورد. حتی برخی میگویند در یک دوره، آنقدر هویج خورد که پوستش نارنجی شد! او همچنین معتقد بود که روزه گرفتن ذهنش را شفافتر میکند و دورههایی از روزهداری طولانی را تجربه میکرد.
جک دورسی: یک وعده غذا در روز!
جک دورسی، بنیانگذار توییتر، یکی از افراطیترین رژیمهای غذایی را دارد. او فقط یک وعده غذا در روز میخورد و آخر هفتهها کاملاً روزه میگیرد. او میگوید که این کار باعث میشود تمرکز بیشتری داشته باشد و ذهنش شفافتر کار کند. البته متخصصان تغذیه نسبت به چنین رژیمی هشدار دادهاند، اما بهنظر میرسد که دورسی از این سبک زندگی راضی است.
آیا عادتهای غذایی غیرمعمول باعث نبوغ میشود؟
با نگاهی به رژیمهای غذایی عجیب دانشمندان، میبینیم که برخی از آنها کاملاً غرق کار بودند و به غذا توجهی نداشتند، برخی به دنبال رژیمهای خاص برای افزایش تمرکز و بهرهوری بودند و برخی هم از سر وسواس یا کنجکاوی دست به عادتهای عجیب میزدند. شاید غذا خوردن مثل بقیه مردم برایشان کسلکننده بود، یا شاید باور داشتند که این روشها واقعاً روی ذهنشان تأثیر مثبت دارد. در هر صورت، آنها با این عادتها به نوابغی تبدیل شدند که جهان را تغییر دادند!