بیماریهایی که جیب شرکتهای دارویی را پر میکنند
به گزارش عددآنلاین ، صنعت داروسازی یکی از پر درآمدترین و سودآورترین صنایع جهان است که در دهههای اخیر به دلیل پیشرفتهای علمی، تحقیقات بالینی و افزایش تقاضا برای درمانهای نوین، رشد چشمگیری داشته است. شرکتهای دارویی بزرگ همچون فایزر، نووو نوردیسک، آسترا زنیقا، جانسون اند جانسون و مرک، در این بازار رقابتی همواره در حال توسعه و عرضه داروهای جدید برای درمان بیماریهایی هستند که بیشترین تاثیر را بر روی جمعیت جهانی دارند. در این گزارش قصد داریم به بررسی بیماریهایی بپردازیم که برای این شرکتها سودآورتر و پولسازتر هستند و نحوه تاثیر آنها بر درآمد صنعت داروسازی را تحلیل کنیم.
بیماریهای قلبی و عروقی
بیماریهای قلبی و عروقی (CVDs) از جمله شایعترین بیماریها در جهان هستند که همچنان بار بزرگی را بر دوش سیستمهای بهداشتی کشورهای مختلف میگذارند. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، بیماریهای قلبی و عروقی عامل 32 درصد از مرگها در سطح جهانی هستند. این رقم بیانگر میزان گستردگی و نیاز بالای داروهای درمانی برای این بیماریها است.
داروهایی نظیر استاتینها برای کاهش کلسترول و داروهای ضد فشار خون، یکی از پرفروشترین داروها در این بخش به شمار میروند. شرکتهای بزرگ دارویی مانند فایزر (Pfizer)، مرک (Merck) و آسترازنیکا (AstraZeneca) داروهایی همچون «Lipitor» و «Crestor» را به بازار عرضه کردهاند که به درمان مشکلات قلبی و کاهش سطح کلسترول کمک میکنند. این داروها در بازار جهانی بسیار محبوب هستند. در سال 2022، بازار داروهای قلبی و عروقی به ارزش 60 میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود تا سال 2025 این رقم به 80 میلیارد دلار برسد.
سرطان
سرطان یکی از بزرگترین و پیچیدهترین چالشهای بهداشت عمومی است که شرکتهای دارویی بهطور ویژهای بر روی درمان آن سرمایهگذاری میکنند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال 2020، بیش از 19 میلیون نفر در سراسر جهان به سرطان مبتلا شدند و بیش از 9 میلیون نفر جان خود را بر اثر این بیماری از دست دادند. این بیماری به دلیل شیوع بالا و گسترش آن در کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته، یکی از پرفروشترین حوزهها در صنعت داروسازی محسوب میشود.
داروهایی مانند «Keytruda» و «Opdivo» از مرک (Merck) که برای درمان سرطانهایی نظیر سرطان ریه و سرطان پوست استفاده میشوند، به یکی از داروهای پر درآمد صنعت داروسازی تبدیل شدهاند. همچنین داروی «Revlimid» از بایومد (Bristol Myers Squibb) که برای درمان سرطانهای خون و مغز استخوان استفاده میشود، سهم بزرگی از بازار دارویی را به خود اختصاص داده است. در سال 2021، بازار داروهای ضدسرطان به 160 میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود که تا سال 2025 این بازار به 220 میلیارد دلار افزایش یابد.
دیابت
دیابت بهویژه دیابت نوع 2، یکی از بیماریهای شایع در جهان است که به دلیل تغییرات سبک زندگی و شیوع چاقی، رشد قابل توجهی داشته است. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، بیش از 400 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به دیابت هستند و این تعداد در حال افزایش است. داروهایی مانند انسولین و داروهای خوراکی برای کنترل قند خون، یکی از منابع درآمد اصلی برای شرکتهای دارویی به شمار میروند.
نووو نوردیسک (Novo Nordisk)، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان داروهای دیابت، داروهایی نظیر «Ozempic» و «Victoza» را تولید میکند که فروش بالایی در بازار دارند. در سال 2022، بازار داروهای دیابت به بیش از 50 میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود که تا سال 2026 این رقم به 80 میلیارد دلار برسد. علاوه بر این، شرکتهایی مانند سانوفی (Sanofi) و بوهرینگر اینگلهایم (Boehringer Ingelheim) نیز سهم بزرگی از این بازار را در اختیار دارند.
آرتروز و بیماریهای مفصلی
بیماریهای مفصلی مانند آرتروز و التهاب مفاصل از جمله بیماریهایی هستند که بهویژه در جوامع مسنتر شایعاند. این بیماریها نیاز به درمانهای دارویی مداوم دارند تا درد کاهش یافته و حرکت مفاصل بهبود یابد. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و داروهای بیولوژیک برای درمان آرتروز در بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار میگیرند.
شرکتهای دارویی بزرگ مانند جانسون اند جانسون (Johnson & Johnson) و ریجنیرون (Regeneron) داروهایی تولید کردهاند که برای درمان این نوع بیماریها مورد استفاده قرار میگیرند. بهویژه داروهایی نظیر «Xeljanz» از پفایزر و «Humira» از ریجنیرون سهم قابل توجهی از بازار درمان آرتروز را تشکیل میدهند. در سال 2021، بازار داروهای مفصلی به 60 میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود که این رقم تا سال 2026 به 75 میلیارد دلار برسد.
بیماریهای مغز و اعصاب (آلزایمر و افسردگی)
بیماریهای مغز و اعصاب مانند آلزایمر، افسردگی و اختلالات اضطرابی از جمله بیماریهایی هستند که بهویژه در کشورهای توسعهیافته بهسرعت در حال گسترشاند. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در سراسر جهان، این بیماریها به سرعت به یک بحران بهداشت جهانی تبدیل شدهاند.
داروهای ضدافسردگی و داروهای ضدآلزایمر یکی از بخشهای پرفروش در صنعت داروسازی هستند. شرکتهایی مانند الای لیلی (Eli Lilly) و جانسون اند جانسون، داروهایی مانند «Zyprexa» و «Aricept» را تولید کردهاند که برای درمان افسردگی و آلزایمر استفاده میشوند. طبق پیشبینیها، بازار داروهای مغز و اعصاب تا سال 2030 به 50 میلیارد دلار خواهد رسید.
بیماریهای تنفسی و ریوی
بیماریهای تنفسی مانند آسم و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) به دلیل آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی در حال گسترش هستند. طبق آمار، بیش از 300 میلیون نفر در جهان مبتلا به آسم هستند و بیش از 250 میلیون نفر به COPD مبتلا هستند. داروهای درمانی برای این بیماریها نظیر داروهای استروئیدی و داروهای بیولوژیک یکی از منابع درآمدهای کلان برای شرکتهای دارویی است.
در سال 2022، بازار داروهای مربوط به بیماریهای تنفسی به بیش از 20 میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود که تا سال 2026 این رقم به 30 میلیارد دلار افزایش یابد. شرکتهایی همچون ایلی لیلی و نووو نوردیسک در حال تولید داروهایی هستند که به کاهش علائم این بیماریها کمک میکنند.
سخن آخر
صنعت داروسازی همچنان به دنبال کشف درمانهای نوین برای بیماریهای مزمن و شایع است که تاثیرات بسیاری بر سلامت جهانی دارند. بیماریهای قلبی و عروقی، سرطان، دیابت، آرتروز، بیماریهای مغز و اعصاب و بیماریهای تنفسی بهویژه برای شرکتهای دارویی سودآورتر و پولسازتر هستند. این بیماریها نه تنها به دلیل شیوع بالای خود، بلکه به دلیل نیاز مداوم به داروهای درمانی و پیشگیری، از اهمیت ویژهای برخوردارند. به همین دلیل، شرکتهای بزرگ دارویی همچون فایزر، مرک، نووو نوردیسک، جانسون اند جانسون و آسترازنیکا به طور مداوم در حال سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه داروهای جدید برای این بیماریها هستند تا سهم بیشتری از بازار جهانی را به خود اختصاص دهند.